Suomalais-venäläisessä koulussa kävi puhumassa Tawab Qaderzada MakeSomeNoise-puhujafoorumista. Puhe aloitettiin esittelyllä, jossa kerrottiin, että Tawab muutti Suomeen 3-vuotiaana. Tawab kertoi, että on käynyt mm. kouluissa puhumassa jo 16-vuotiaasta saakka, jotta saisi nuoret ajattelemaan ja muuttumaan. Hän selitti, miten hän tarkoituksellisesti kertoo kouluissa omasta elämästään, koska hänen mielestä tämän avulla hän voi puhua suoraan ja vaikuttaa samanaikaisesti tulevaan sukupolveen.
Esittelyn jälkeen pohdimme, mitä yhdenvertaisuus ja rasismi oikeastaan tarkoittavat. Mietimme, miten rasismi näkyy yhteiskunnallisissa rakenteissa, kuten työnhaussa ja opinto-ohjauksessa. Puhuimme samalla myös siitä, mikä tekee ihmisen rasistiseksi, kuinka ympäristö ja monet muut asiat vaikuttavat ihmisen ajatteluun. Tawab esitti meille monia yleisiä rasismin muotoja, kuten mikroaggressiota, jota esiintyy eniten kaikenlaisten kommenttien avulla sekä käytöksellä, jossa pyritään alentamaan ihmisiä. Samalla me keskustelimme myös viharikoksista ja rakenteellisesta rasismista.
Tawab kertoi, miten on itse kohdannut rasismia ja miten usein hänet leimataan koko maahanmuuttajaväestön edustajaksi. Hän esitti myös monia muita esimerkkejä tilanteista, jossa ihmisiä syrjitään rasismin takia julkisissa paikoissa ja kuinka kukaan ei auta syrjittävää ihmistä, vaan katsoo vierestä tekemättä tai sanomatta mitään. Tawab kertoi, että on myös saanut muutettua ihmisten mielipiteitä ja ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan.
Tawabin mielestä on tärkeää, että hän pääsee MakeSomeNoise-puhujafooruminn kautta puhumaan nuorille, koska siten hän pääsee itse vaikuttamaan. Lisäksi yhdenvertaisuuteen ja rasismiin liittyvistä kokemuksista voi saada vertaistukea muilta samaa kohdanneilta. Myös kouluissa tulisi luoda turvallinen kasvuympäristö ja valmistaa lapsia ja nuoria kohtaamaan maailma. Joukkoon kuuluminen on monille tärkeää, mutta meidän pitäisi uskaltaa erottua joukosta ja puolustaa heikommassa asemassa olevia.
Kommentit
Lähetä kommentti