Patarein vankila on Aleksanteri I:n 1800-luvulla rakennuttama linnoitus, joka muutettiin Neuvostoliiton vankilaksi vuonna 1919. Vankila oli Viron suurin 2000-luvulle asti, kunnes sen toiminta lopetettiin. Tämän jälkeen rakennus oli museokäytössä vuoteen 2016, minkä jälkeen se suljettiin yleisöltä.
Kierroksemme keskittyi vankilan toimintaan Neuvostoliiton aikana, jolloin vangiksi saattoi päätyä kuka vain. Neuvostoliitto luokitteli ihmisiä rikollisiksi jopa mielipiteiden perusteella, joten vangit muodostuivat pääasiassa syyttömistä ihmisistä, joilla oli Neuvostoliiton arvoista poikkeavia ajatuksia.Vankien rangaistukset olivat todella kovia: esimerkiksi kuolemantuomio oli yleinen ja se toteutettiin muunmuassa ampumalla tai hirttämällä. Myöskin kidutus oli yleistä, eli olosuhteet vankilassa olivat karmeat.Oli hienoa päästä näkemään vankila ja tutustua sen historiaan. Tällaisia tilaisuuksia ei usein tarjoudu, sillä kuten jo mainitsimme, rakennus on nykyään suljettu yleisöltä. Mahtava reissu!
Terveisin Helsingin keililukion, Suomalais- venäläisen koulun, Viikin normaalikoulun ja Mäkelänrinteen lukion unescolaiset.
Reissullamme pääsimme vierailemaan myös KGB museossa. KGB museo sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa talossa, jossa on neuvostomiehityksen aikaan toiminut tutkintavankila.
Vanhan kerrostalon alakerrassa olevassa museossa pääsimme näkemään kuusi selliä sekä yhden eristyssellin. Neuvostomiehityksen aikaan kyseisessä vankilassa on kuulusteltu niin virolaisia poliitikkoja ja virkamiehiä kuin myös tavallisia kansalaisia.
Vierailulla opimme myös kauhistuttavista fyysisistä ja psykologisista kidutuskeinoista, joiden avulla kuulusteltavia yritettiin saada tunnustamaan tekonsa. Kaikkiaan KGB museo oli mielenkiintoinen ja matkan teemaan hyvin sopiva kohde, joka herätti paljon tunteita.
Kuvat ja teksti: Aino, Emma, Ida, Maria, Ida, Anni ja Petranella
Kommentit
Lähetä kommentti