Siirry pääsisältöön

Unesco-päivä Märskyssä

 

Kuva; Mikael Hakarauta

Järjestimme Unesco-päivän Märskyssä 15.12.2022. Päivään osallistui opiskelijoita ja opettajia Märskyn lisäksi Kaitaan lukiosta, Kotkan lyseon lukiosta, Alppilan lukiosta, Helsingin kielilukiosta, Viikin norssista ja Suomalaisvenäläisen koulun lukioista.

Päivä alkoi Tallinnan Kloogan matkasta kertomisella ja juutalaisen historian asiantuntijan Avi Dobryshin haastatteluvideon näyttämisellä. Petra Saarnivaara kertoi jom kippurista, suuresta sovintopäivästä ja Kloogan keskitysleirin historiasta. Kuulimme myös matkalla olleiden opiskelijoiden fiiliksistä Kloogassa. Muistomerkin edessä seistessä tuli hyvin painostava olo, kun ymmärsi, että seisoo juutalaisten joukkohaudan päällä. Tämän jälkeen meillä oli vähän aikaa, jonka käytimme koulumme esittelyyn vieraille. 

     Kuva; Jane Kotila

Esittelyn jälkeen kuuntelimme ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntija Emma Åmanin luennon ajankohtaisista ihmisoikeusrikkomuksista. Luento käsitteli erityisesti nuorten seksuaalioikeuksia ja mediassa näkyvää väkivaltakulttuuria, sekä ilmastonmuutoskriisiä, joka on samaan aikaan myös ihmisoikeuskriisi. Saimme myös tietoa siitä mitä me voimme tehdä vaikuttaaksemme asioihin. Opiskelijat pääsivät myös osallistumaan luentoon vastaamalla erilaisiin lyhyihin kyselyihin ja esittämällä kysymyksiä luennon aikana. Luento oli todella mielenkiintoinen ja informatiivinen.


   Kuva; Minna Streng

Luennon jälkeen meillä oli ruokatauko, jonka jälkeen aloimme suunnittelemaan Peppi Palmuaron opastuksella ensi vuoden Uudenmaan Unesco Aspnet-koulujen teemaviikon teemaa. Tuli paljon hyviä ideoita, joita voimme toteuttaa tulevina teemaviikkoina. Valitsimme kevään 2023 teemaksemme rauhan ja oikeudenmukaisuuden.

Tämän jälkeen pidimme tauon ja menimme juomaan glögiä ja syömään joulutorttuja tulevan joulun kunniaksi. Glögitarjoilun jälkeen päivä jatkui rauhan ja oikeudenmukaisuus teeman  toimintatapojen ideoimisella, joiden avulla voimme toteuttaa valitsemaamme kevään teemaa. Hyviä toimintatapaehdotuksia tuli paljon. (posterit, asiantuntijaluennot, konsertti, elokuva, työpajat, tempaus, vastausboksi, dokumentit, ukrainalaiset vieraat, lyhyet videot, kansalaisjärjestöjen toimintaan tutustuminen, paneelikeskustelu, haastattelu). Nämä toimintatavat tarkentuvat kevään Teams kokouksissa.

 Mietimme myös milloin voisimme toteuttaa teemaviikon ja päädyimme ehdottamaan

 viikkoa 24.4. - 28.4.

Päivä onnistui todella hyvin. Tutustuimme eri koulujen opiskelijoihin, pohdimme yhteistyömahdollisuuksia ja saimme paljon uutta tietoa. Oli kivaa ideoida yhdessä uutta teemaa ja miettiä sen toteuttamistapoja. Kaikinpuolin onnistunut päivä :)


Helmi Eklund, Petra Saarnivaara, Peppi Palmuaro

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helmikuu on Lukukuu - Latokartanon peruskoulun lukukuuperinne

  Latokartanon peruskoulussa vietetään helmikuussa jo perinteeksi muodostunutta Lukukuu-aikaa.       Lukukuu starttasi heti kuun vaihteessa oppilaiden keskusradiokuulutuksella. Ja perjantaina meillä on Koko Latis lukee -lukutunti, jolloin kaikki rehtoreita myöten käyttävät tunnin pelkästään lukemiseen.   Ehkä jännittävin on lukukilpailu, jossa luokat kilpailevat eniten lukeneen luokan titte listä. Sarjoja on neljä: ykkös-kakkosten , kolmos-nelosten , vitos- kutosten sekä yläkoulun sarja. Luettavaksi sopivat niin romaanit kuin tietotekstit  tai sarjakuvat; äänikirjat ja e-kirjat käyvät myös. Aivan pienimmillä lasketaan luettujen kirjojen määrä, muilta lasketaan sivujen määrää. Koko luokka panostaa yhteiseen tulokseen - ja voittajaluokka pääsee nauttimaan yhteisestä palkinnosta. Kilpailu on kovaa, ja voittoon vaaditaan sekä yhteistyötä että uutteruutta. Esimerkiksi viime vuonna kaikkein eniten kirjoja ahminut luokka oli lukenut lähes 30 000 sivua Lukuku...

Uudenmaan Unesco ASPnet -koulujen suunnittelupäivä Märskyssä 12.12.2024

    Uudenmaan Unesco ASPnet -koulujen suunnittelupäivä   Mäkelänrinteen opiskelijat esittelivät lukion toiminnallisen Unesco Aspnet -polun ja kertovat lukion uudesta Unesco- host ja KV-tutor koulutuksesta ja toiminnasta.   J enni Decandia esitteli koordinoimaansa valtakunnallista Unesco-lähettiläs toimintaa .   Helsingin kielilukion opiskelija Senja ja opettaja Eeva-Maria pit i vät esityksen ihmisoikeuksista, sekä kerto i vat Ihmisoikeuksien päivän ohjelman toteutuksesta .     Uudenmaan Aspnet -koulujen kevään 2025 teemaviikon teema ksi valittiin   RAUHA, OIKEUDENMUKAISUUS JA HYVÄ HALLINTO Suunnittelupäivän lopuksi i deoitiin k evään 2025 Unesco-teemaviikon mahdollisia toteutustapoja , joista eri Unesco-koulut voivat valita itselleen sopivat teemaviikon toteutustavat.       14.- 17.4.2025 Uudenmaan Unesco Aspnet -koulujen teemaviikon mahdollis et toteutusideat :     Teeman toteutusideoita:   keskustelua ryhmiss...

Tunnelmia Uudenmaan Unesco Aspnet- koulujen Tallinnan matkalta 5.10.2023

                           Kävimme vierailulla Patarein vankilassa, yhdessä UNESCO-matkan kohteista. Patarein vankila on Aleksanteri I:n 1800-luvulla rakennuttama linnoitus, joka muutettiin Neuvostoliiton vankilaksi vuonna 1919. Vankila oli Viron suurin 2000-luvulle asti, kunnes sen toiminta lopetettiin. Tämän jälkeen rakennus oli museokäytössä vuoteen 2016, minkä jälkeen se suljettiin yleisöltä. Kierroksemme keskittyi vankilan toimintaan Neuvostoliiton aikana, jolloin vangiksi saattoi päätyä kuka vain. Neuvostoliitto luokitteli ihmisiä rikollisiksi jopa mielipiteiden perusteella, joten vangit muodostuivat pääasiassa syyttömistä ihmisistä, joilla oli Neuvostoliiton arvoista poikkeavia ajatuksia. Vankien rangaistukset olivat todella kovia: esimerkiksi kuolemantuomio oli yleinen ja se toteutettiin muunmuassa ampumalla tai hirttämällä. Myöskin kidutus oli yleistä, eli olosuhteet vankilassa olivat karmeat. Oli hienoa pääs...