Kuva; Mikael Hakarauta
Järjestimme Unesco-päivän Märskyssä 15.12.2022. Päivään osallistui opiskelijoita ja opettajia Märskyn lisäksi Kaitaan lukiosta, Kotkan lyseon lukiosta, Alppilan lukiosta, Helsingin kielilukiosta, Viikin norssista ja Suomalaisvenäläisen koulun lukioista.
Päivä alkoi Tallinnan Kloogan matkasta kertomisella ja juutalaisen historian asiantuntijan Avi Dobryshin haastatteluvideon näyttämisellä. Petra Saarnivaara kertoi jom kippurista, suuresta sovintopäivästä ja Kloogan keskitysleirin historiasta. Kuulimme myös matkalla olleiden opiskelijoiden fiiliksistä Kloogassa. Muistomerkin edessä seistessä tuli hyvin painostava olo, kun ymmärsi, että seisoo juutalaisten joukkohaudan päällä. Tämän jälkeen meillä oli vähän aikaa, jonka käytimme koulumme esittelyyn vieraille.
Kuva; Jane KotilaEsittelyn jälkeen kuuntelimme ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntija Emma Åmanin luennon ajankohtaisista ihmisoikeusrikkomuksista. Luento käsitteli erityisesti nuorten seksuaalioikeuksia ja mediassa näkyvää väkivaltakulttuuria, sekä ilmastonmuutoskriisiä, joka on samaan aikaan myös ihmisoikeuskriisi. Saimme myös tietoa siitä mitä me voimme tehdä vaikuttaaksemme asioihin. Opiskelijat pääsivät myös osallistumaan luentoon vastaamalla erilaisiin lyhyihin kyselyihin ja esittämällä kysymyksiä luennon aikana. Luento oli todella mielenkiintoinen ja informatiivinen.
Luennon jälkeen meillä oli ruokatauko, jonka jälkeen aloimme suunnittelemaan Peppi Palmuaron opastuksella ensi vuoden Uudenmaan Unesco Aspnet-koulujen teemaviikon teemaa. Tuli paljon hyviä ideoita, joita voimme toteuttaa tulevina teemaviikkoina. Valitsimme kevään 2023 teemaksemme rauhan ja oikeudenmukaisuuden.
Tämän jälkeen pidimme tauon ja menimme juomaan glögiä ja syömään joulutorttuja tulevan joulun kunniaksi. Glögitarjoilun jälkeen päivä jatkui rauhan ja oikeudenmukaisuus teeman toimintatapojen ideoimisella, joiden avulla voimme toteuttaa valitsemaamme kevään teemaa. Hyviä toimintatapaehdotuksia tuli paljon. (posterit, asiantuntijaluennot, konsertti, elokuva, työpajat, tempaus, vastausboksi, dokumentit, ukrainalaiset vieraat, lyhyet videot, kansalaisjärjestöjen toimintaan tutustuminen, paneelikeskustelu, haastattelu). Nämä toimintatavat tarkentuvat kevään Teams kokouksissa.
Mietimme myös milloin voisimme toteuttaa teemaviikon ja päädyimme ehdottamaan
viikkoa 24.4. - 28.4.
Päivä onnistui todella hyvin. Tutustuimme eri koulujen opiskelijoihin, pohdimme yhteistyömahdollisuuksia ja saimme paljon uutta tietoa. Oli kivaa ideoida yhdessä uutta teemaa ja miettiä sen toteuttamistapoja. Kaikinpuolin onnistunut päivä :)
Helmi Eklund, Petra Saarnivaara, Peppi Palmuaro
Kommentit
Lähetä kommentti