Siirry pääsisältöön

Holokausti Tallinnan Unesco-opintoretken teemana


Kävimme 5.10.2022 Tallinnassa Helsingin Kielilukion opettajan ja opiskelijoiden kanssa. Matkan aiheena oli holokaust ja juutalaisuus toisen maailmansodan aikana. Aihe oli mielenkiintoinen ja tunteita herättävä. Oppaanamme toimi 88- vuotias Avi Dobrysh, joka kertoi meille juutalaisista perinteistä ja siitä, millaista oli olla juutalainen vainojen aikana. 

 

 

(Kuvissa Tallinnan synagoga. Kuvat: Helmi Eklund, Päivi Vanhatalo) 

 

Ensimmäiseksi kävimme tutustumassa Tallinnan synagogaan, jossa oli käynnissä jumalanpalvelus liittyen juutalaiseen juhlaan, Jom kippuriin. Avi kertoi meille Jom kippurista, juutalaisesta sovituspäivästä, jonka uskotaan olevan se päivä, jolloin Jumala avaa “kolme taivaallista kirjaa”. Kirjoja ovat Elämän kirja niille, joiden teot ovat olleet hyvät, kuoleman kirja niille, joiden teot ovat olleet täysin pahat ja yksi kirja siltä väliltä niille, joiden tapaus siirtyy 10 päivän, Jom kippuriin ratkaistavaksi, jotta heillä olisi vielä mahdollisuus tehdä parannus. Tämä kymmenes päivä sattui olemaan meidän matkapäivämme.  

 

 

(Kuva: Helmi Eklund) 


Synagogalta jatkoimme matkaa Kloogan juutalaisleirille, työleirille. Kyseisellä leirillä kuoli 2200 juutalaista. Avi kertoi, kuinka vuonna 1944 saksalaiset ampuivat ja yrittivät polttaa kaikki leirillä olleet juutalaiset ennen Virosta vetäytymistään. Neuvostoliiton aikana juutalaisten joukkotuhoa piiloteltiin. Ei puhuttu juutalaisista vaan kuolleista neuvostokansalaisista.  


 

(Kuvassa näkyy Kloogassa sijaitseva juutalaisten muistomerkki ja oppaamme Avi Dobrysh. Kuva: Helmi Eklund) 


Unesco-Hostit haastattelivat Avia ja videoivat haastattelun. Haastattelu näytetään 9.12. Märskyssä, kun vietetään Uudenmaan Unesco Aspnet-koulujen kanssa YK:n Ihmisoikeuspäivää.  


Oppaamme Avi tuntee leiriltä elossa selvinneitä juutalaisia. Kysyimme Avilta, miltä hänestä tuntuu seistä tämän muistomerkin edessä. Vastaus oli pysäyttävä ja sai kyyneleet silmiin. Emme ole kokeneet Holokaustia emmekä pysty ymmärtämään sen kaikkia kauheuksia, vaikka niistä kuinka kerrottaisiin, mutta tunteet paikassa olivat vahvat. Kun ajoimme metsäreittiä pitkin Kloogan työleirille, tunnelma paikassa vaihtui, vaikka mikään maisemassa ei radikaalisti muuttunut. Kloogan juutalaisleiri oli työleiri, eli siellä ei ollut alun perin tarkoitus tappaa ketään, mutta suunnitelmat vaihtuivat. Kun natsit joutuivat perääntymään, oli heidän tarkoitus tuhota kaikki todisteet siitä, mitä he olivat tehneet. Perääntyminen tuli yllätyksenä ja Kloogan leiri piti hävittää mahdollisimman pian. Leiristä ei jäänyt jäljelle paljoa, ei rakennuksia eikä eloonjääneitä.  

Kloogan jälkeen oli kiva mensyömään yhdessä. Ryhmähenki matkalla oli loistava. Ennen Suomeen paluuta kävimme shoppailemassa ja seikkailemassa vanhassakaupungissa.  

 

Helmi Eklund ja Petra Saarnivaara 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helmikuu on Lukukuu - Latokartanon peruskoulun lukukuuperinne

  Latokartanon peruskoulussa vietetään helmikuussa jo perinteeksi muodostunutta Lukukuu-aikaa.       Lukukuu starttasi heti kuun vaihteessa oppilaiden keskusradiokuulutuksella. Ja perjantaina meillä on Koko Latis lukee -lukutunti, jolloin kaikki rehtoreita myöten käyttävät tunnin pelkästään lukemiseen.   Ehkä jännittävin on lukukilpailu, jossa luokat kilpailevat eniten lukeneen luokan titte listä. Sarjoja on neljä: ykkös-kakkosten , kolmos-nelosten , vitos- kutosten sekä yläkoulun sarja. Luettavaksi sopivat niin romaanit kuin tietotekstit  tai sarjakuvat; äänikirjat ja e-kirjat käyvät myös. Aivan pienimmillä lasketaan luettujen kirjojen määrä, muilta lasketaan sivujen määrää. Koko luokka panostaa yhteiseen tulokseen - ja voittajaluokka pääsee nauttimaan yhteisestä palkinnosta. Kilpailu on kovaa, ja voittoon vaaditaan sekä yhteistyötä että uutteruutta. Esimerkiksi viime vuonna kaikkein eniten kirjoja ahminut luokka oli lukenut lähes 30 000 sivua Lukuku...

Uudenmaan Unesco ASPnet -koulujen suunnittelupäivä Märskyssä 12.12.2024

    Uudenmaan Unesco ASPnet -koulujen suunnittelupäivä   Mäkelänrinteen opiskelijat esittelivät lukion toiminnallisen Unesco Aspnet -polun ja kertovat lukion uudesta Unesco- host ja KV-tutor koulutuksesta ja toiminnasta.   J enni Decandia esitteli koordinoimaansa valtakunnallista Unesco-lähettiläs toimintaa .   Helsingin kielilukion opiskelija Senja ja opettaja Eeva-Maria pit i vät esityksen ihmisoikeuksista, sekä kerto i vat Ihmisoikeuksien päivän ohjelman toteutuksesta .     Uudenmaan Aspnet -koulujen kevään 2025 teemaviikon teema ksi valittiin   RAUHA, OIKEUDENMUKAISUUS JA HYVÄ HALLINTO Suunnittelupäivän lopuksi i deoitiin k evään 2025 Unesco-teemaviikon mahdollisia toteutustapoja , joista eri Unesco-koulut voivat valita itselleen sopivat teemaviikon toteutustavat.       14.- 17.4.2025 Uudenmaan Unesco Aspnet -koulujen teemaviikon mahdollis et toteutusideat :     Teeman toteutusideoita:   keskustelua ryhmiss...

Tunnelmia Uudenmaan Unesco Aspnet- koulujen Tallinnan matkalta 5.10.2023

                           Kävimme vierailulla Patarein vankilassa, yhdessä UNESCO-matkan kohteista. Patarein vankila on Aleksanteri I:n 1800-luvulla rakennuttama linnoitus, joka muutettiin Neuvostoliiton vankilaksi vuonna 1919. Vankila oli Viron suurin 2000-luvulle asti, kunnes sen toiminta lopetettiin. Tämän jälkeen rakennus oli museokäytössä vuoteen 2016, minkä jälkeen se suljettiin yleisöltä. Kierroksemme keskittyi vankilan toimintaan Neuvostoliiton aikana, jolloin vangiksi saattoi päätyä kuka vain. Neuvostoliitto luokitteli ihmisiä rikollisiksi jopa mielipiteiden perusteella, joten vangit muodostuivat pääasiassa syyttömistä ihmisistä, joilla oli Neuvostoliiton arvoista poikkeavia ajatuksia. Vankien rangaistukset olivat todella kovia: esimerkiksi kuolemantuomio oli yleinen ja se toteutettiin muunmuassa ampumalla tai hirttämällä. Myöskin kidutus oli yleistä, eli olosuhteet vankilassa olivat karmeat. Oli hienoa pääs...